fredag 27 augusti 2010

En bra skola för alla - vägen dit är lång i Strängnäs

Återigen har vi fått svart på vitt att det står illa till med Strängnäs kommuns skolor. Skolinspektionen har slagit ner på en mångfald punkter vid sin senaste kontroll.
Tidigare har Lärarförbundets landomfattande underökning av kvaliteten på skolor
Också visat att det finns mycket brister och att kommunen hamnat väldigt lång ner på deras ranking.
Nu i valtider vill alla partiet att det ska satsas på skolan, men att det ser ut som det gör nu är både Moderaterna, KD, Fp, och S ansvariga för. Det är under perioder dessa partier har varit i majoritetsställningar som Strängnässkolorna har changerat. Vänsterpartiet har däremot i budget efter budget krävt mer resurser till skolan; mer stödpersonal, mindre klasser och ökat lärartäthet, men våra förslag har alltid röstats ner.
Kommunen har också fått kraftigt förhöjda kostnader, främst i forma tomma skollokaler, på grund av att privatskolor/friskolor så bredvilligt har släppts fram under de senaste decennierna. Privatskolornas ”intrång” på den kommunala skolans område medför kraftigt förhöjda kostnader, främst för tomma skollokaler. Detta är en utveckling som förskräcker. Skolpengsystemet förstärker denna effekt och de kommunala skolorna får slita med kontinuerligt varierande resurser. Omfattade störningar och kostnader från dessa omställningar blir resultatet. Det drabbar eleverna.
Privatskolorna har dessutom en segregerande effekt. Skillnaden i föräldrars utbildningsnivå är markant mellan vissa privatskolor och den kommunala skolan.
Det är viktigt att kommunen möter den efterfrågan på alternativ pedagogik och organisation som ger underlag för privatskolorna.
Vissa barn kräver mer resurser för att klara sin skolgång. Lärare kan tidigt identifiera barn som behöver mer stöd. Kommunens uppgift är att säkerställa att det finns tillgång till extra resurser för dessa barn.
. Det går inte längre att via ”effektiviseringar och omorganisationer” komma tillrätta med skolans brister. Det behövs fler människor; lärare, elevassistenter, kuratorer, specialpedagoger och annan resurspersonal för att höja kvaliteten i Strängnäs skolor.
För att genomföra kraven på utökade resurser till skolan är Vänsterpartiet inte främmande för en mindre kommunalskattehöjning. En bra skola är om något en framtidssatsning och är det något Väsnsterpartiet vill satsa på så är det en bra skola för alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar